Wednesday, August 5, 2009

Huhuhuhu

Hari ni cik Rai BENGANGGG sgt2... ada org lain curikkkkkk pic hasil keje cik Rai... suka2 hati je ambil pic org lain.. then bleh buat bisnes plak..pastu bleh hantar emel promote kat cik rai lagi... huhuhu... ni memang jenis xfaham etika hak orang lain...

masa2 mula nk buat bunga ni, susah payah cik rai dgn cik kema kuar modal.. buat sample dulu..dia ni main senang2 je mengaku sendiri punya...

To those yg suka curikk hasil keje org lain, xkan senang dgn cara camtuuu!!!!!
ni cik rai paste iklaneka peniaga xberetika tu.. yg cik rai bulat2 tu, semua hasil keje cik rai.. pic lain tu maybe hasil crafters yg lain..........










8 comments:

AcuRose said...

alahai.. mmg sedih la camtu.Acu simpati la ngn rai..mmg takde sivik la org camni.len kali rai apa2 pun kene taruk watermark..tak pun rai slow talk ngn dia, kesian la kt owner pic yg lain2 tu. Tu lah, kita susah2 kumpul sample, modal bkn skit, segedebuk gitu.. senang2 je org copy paste hasil keje kita eh. Sabar rai..jgn meletop ye..

Rai said...

tu la..lain kali rai kena taruk watermark besar2...
kalau nk save wat reference sendiri..rai xkisah, tp sampai guna utk promotion bisnes, tu yg rai rasa anginn jek...

lepas dah luah kat sini.. kurang dah la sket rasa nk meletop tu..

anyway thanks acu sudi baca luahan hati cik rai...:D

aspalila said...

Rai,

kalau saya pon mesti tension .. penat2 perah otak .. pastu senang2 orang amik . adoi .. orang macam ni campak longkang belum tentu longkang terima.

hihihi .. kasar sgt ke bunyi nyer tu

Wan Anis Sorfina said...

iskh teruk3.. ya betul, watermak besar2 cik rai ~

WATI said...

salam,

tadi saya email si asniza meluahkan perasaan saya psl kije cetak rompak ni.. ni reply dia:

* * * *
1ST FROM ME:

Salam,

Macam mana u all boleh buat katalog ngan menciplak gambar kraftangan orang lain, mengaku yours and terpromote kat tuan pencipta?

Tak baik ciplak hasil kerja orang tau.. makan hati tuan punya badan.

From
A fellow crafter

FROM HER:

sory jika saya ambil contoh gambar awak.

Saya just letak kat dalam tu je. Jika customer nak, saya buat design saya sendiri coz buat masa ni saya tak dapat nak apload gambar yang saya buat.

sory banyak-banyak

2ND FROM ME:

Bukan saya punya, tapi kenalan saya. Kesian dia. Sekarang satu community crafter dah tau kerja ni.. Dah publish kat community site. Kesian kakak tu..

* * *

Sorilah kak, kalau saya masuk campur, saya pun crafter n saya tak suka tgk benda ni berlaku.. maaf dari saya

WATI said...

SAMBUNGAN 2ND REPLY DARI SAYA (TERCICIR TADI)

"Dah tu u fwd catalog tu kat dia balik.. Next time jgn buat mcm tu, tak beretika namanya. Fellow crafter sumer dah marah. Pasal kami crafter tau hormat hasil penat lelah org lain. You should too..I suggest you minta maaf pada penciptanya.. Dari mana you ciplak gambar tu.. Ada 2 org.. Kalau tak dapat then let me know.."

Rai said...

aspalila & wan anis sorfina,
tatau la nk ckp camne kat org camni...
rai risau bakal customer dia pulak yg kena tipu nanti.. rai tatau la kalo dia amek tempahan, bleh ke buat the same size & shape...

wati,
rai & akma pon ada reply emel dia.. tp dia xbalas balik..
ok gak wati emel dia.. tau la sbb apa dia guna pic2 tu..

Farah said...

rai, farah pon baru perasan entry rai ni..heran betul la...dah tak de masa nak upload gamba sendiri berani plak tu letak hasil tgn org..

karang customer order, boleh jadi ke sebijik mcm design yg dia curi tu..hebat giler tgn dia..letak watermark pon tak guna jugak, dia dah crop gamba tu sampai hilang watermark..cerdik sgt la tu..heeiii..

my bunga dulang n bunga telur pon ada dia letak gamba ni..jgn nanti org ingat bungatelur.com dah sub hasil keje kat org lain sudah..heeiii..nak mengamuk pon buat habis karan je org tak mkn saman camni..