Saturday, November 22, 2008

Steps Making Bunga Stokin

Kali ni Rai nak kongsi cara-cara untuk membuat bunga stokin... pada sesapa yang buat sendiri, harap langkah2 yang akan Rai tunjukkan dpt membantu anda... :)

Alatan & bahan2 yang diperlukan:-


1. Btkkan dawai pada acuan.


2. Ni hasilnya


3. Balut dawai dengan stokin


4. Ikat kemas stokin.


5. Buat 5 kelopak utk menghasilkan sekuntum bunga


6. Ikat inti pada kelopak


7. Cantum semua kelopak utk membentuk bunga


Step utk buat bunga kecil:-

1. Lilit dawai pada acuan.. Lilit sebanyak 3 kali, akan menghasilkan 3 kelopak


2. Ikat kemas dawai yang dililit tadi


3. Kembangkan dawai tadi seperti pic dibawah


4. Balut dgn stokin.... Gunakan dawai halus & ikat kemas

5. Boleh tambah manik ditgh2 bunga kecil


Ni Rai siapkan 3 kuntum bunga kecil & 2 kuntum bunga besar


Ni la hasilnya... bunga dulang Hijau Gold..
Ps: kalau nak tempah dgn Rai pon bleh, emel ke hantarangallery@yahoo.com

17 comments:

~ hariza akmar ~ said...

kak rai..thanx for the very informative entry..

saya try wat bunag stokin pakai akak punya step ni..
awal2 mmg la ada bengkak bengkok sana sini..hehe..tapi alhamdulillah, puas ati sgt dpt buat sdiri..tapi nak lagi cantik, saya rasa saya nak tempah dgn akak nanti kot..cuma majlisnya lambat lagi..jadi, dah sampai masa, saya bgtau..
:)

Rai said...

ok hariza.. thanks singgah blog akak.. nanti kalau nk tempah.. emel je la akak yer... :)

Aku dan Sulaman said...

SALAM RAI.. WATLAH TUTORIAL BAGAIMANA NK BUAT BUNGA DIP..=)

Pengantin Budget said...

terima kasih rai tutorial nak buat bunga tuh. Mahal ilmu nih... amy,
http://pengantinbudget.blogspot.com/

Bai said...

thanks...dah lama by cari step ni.. senang juga rupanya eah? terima kasih kak.

Nurun said...

saya tak paham lg. mmg gune stokin ke? stokin jarang ke?

Rai said...

ha ah, guna stokin... boleh cari kat kedai yg jual brgn utk kelengkapan perkahwinan.. kalau kat KL boleh cari di kedai bunga Riben... stokin ni ada byk warna... materialnya lebih kurang je dgn stokin perempuan...

Yokies Bukan Nama Sebenar said...

thanx kongsi cara-cara nak buat bunga ni..lepas ni nak try buatlah....:)

Rai said...

welcome yokies.. selamat mencuba!

Smile Is Cure said...

tq kongsi ilmu ni...sgt2 berguna...nak praktikkan la utk sendiri..=)

Rai said...

Welcome.. smg ilmu ni dpt dimanfaat pada sesiapa yg diy bunga stokin... selamat mencuba...

fazilah said...

thank sis Rai kerna memberi tutorial bunga stokin. Tanpa tutorial ini saya blm tahu cara2nya.

Rai said...

Welcome fazilah.. di masa akan dtg, kalo ada kelapangan rai share DIY bunga lain plak.. :)

Anis's Journal said...

mahal sgt ilmu ni. terima kasih bnyk2 sebab sudi kongsi tau..

Rai said...

sama2 anis.. selamat mencuba!

Dieno & Lieza said...

dawai emas tu saiz ape ye? boleh tau

Rai said...

Saiz 26.. kalo nk beli, cari dawai stokin...